lørdag 6. mars 2010

Mennesker i bildet

bystemning

Dette bildet er tatt i Oslo. Med på bildet er mennesker i det offentlige rom. Jeg har gjort bildet litt uskarpt for at menneskene i bildet ikke skal være så lett å kjenne igjen. Nå har jeg et spørsmål til dere som har fotografert og blogget en stund, eller som kjenner til dette. Hva er de skrevne og uskrevne reglene for å legge ut bilder av mennesker tatt i det offentlige rom? Hvilke kjøreregler er det naturlig å følge?

3 kommentarer:

Hege Evensen sa...

Akkurat dette lurer jeg veldig på også! Jeg mener bestemt at regelen er slik at fotografier av mennesker i det offentlige rom er lov å publisere. Samtidig er jeg svært usikker på om jeg synes det er ok å bli publisert i alle sammenhenger selv. For ikke å snakke om mine barn!!! F. eks på badestranden!

Jeg underviser på medier og kommunikasjon, noe av det jeg er opptatt av i forhold til nettvett er nettopp dette! Jeg sier det ikke er tillatt å publisere bilder av venner på en fest (det private rom), spesielt ikke når det refereres til navn. Facebook er livsfarlig!!! Skal ungdommen søke jobb senere, er nettopp på slike sider en arbeidsgiver kan få mer informasjon om deg. Ikke uvanlig at man søker opp navn på nett for å se hva vedkommende har drevet med. Men i det man er offentlig er man jo anonym... hva da??? Den gang jeg skrev lærebøker hadde jeg tatt bilder av fasader og vindusutstillinger på mine reiser, og forlaget sa at det var ok å publisere disse bildene da de var fotografert i det offentlige rom. Allt som er fotografert slik kan publiseres, men selv har jeg ikke funnet denne paragrafen. Jeg mener mye også handler om etikk... man kan jo bruke hodet?!! Samtidig skal vi vite at det finnes mennesker på flukt, som har et sterkt behov for å være anonym.
Selv gjør jeg som deg - visker ut identitet før jeg legger dem på bloggen min.

noen tanker fra meg..., god lørdag, klem Hege

Anne sa...

Ååå hadde jeg bare kunne sagt eller skrevet noen kloke ord, men helt klart er det sikkert regler på dette.
Dette bilde var litt diffust og dermed sikkert ok??? uansett et flott bild du her viser, et bild til ettertanke faktisk :-) takk til deg for den.

klem fra Anne

Donald sa...

Det er godt du siger "uskrevne regler", for det er vist som Hege Evensen siger tilladt at gengive personer, som befinder sig i det offentlige rum, med mindre billedet specielt fokuserer på denne person. Jeg ved ikke om det findes nedskrevet, men det er sådan, at jeg har hørt det. Vi må søge på Google i lovene (det kan man i Danmark og sikkert også andre steder) og så må vi finde svaret og skrive det.

For mig er der ingen tvivl om, at Billedbladet og Se&Hør(den danske sladder-presse) viser billeder, som er for nærgående - men de gør det kun hvis det drejer sig om personer, som gerne vil være "kendte", folk, som plejer deres omdømme i billed-pressen. Bladene er faktisk meget omhyggelige med ikke at hænge nogen ud, som ikke ønsker det - undtagen, når der er store skandalesager, hvor de slår over i den anden grøft og skriver sladder som kan skade familierne.

Angående børn på stranden er det da ganske uskyldigt, men jeg mener heller ikke at man skal offentliggøre billeder af mennesker på stranden i en tydelighed, som går ud over det almindeligt anstændige.